Jodensterren gedrukt in Enschede


--1942

In het jaar 1942 waren er dramatische veranderingen voor de joodse bevolking van Enschede (en ook voor de rest van de Nederlandse joden). Al eerder kregen de joden door de Duitsers veel beperkingen opgelegd (overal stonden bordjes ‘voor joden verboden’), maar nu werd een stap verder gegaan. Joden moesten nu herkend kunnen worden en dus werd besloten de Jodenster in te voeren. Deze gele Davidsster, waar het woord ‘Jood’ op stond, moest binnen en buiten op de kleding gedragen worden.

Er werd altijd vanuit gegaan dat het drukken van deze sterren in de getto van de Poolse plaats Lodz gebeurde en dat het een paar weken duurde voordat de sterren klaar waren. Later bleek dat de jodensterren, die bedoeld waren voor alle Nederlandse joden, niet in Polen, maar in Enschede gemaakt werden. Dit duurde niet een paar weken, maar in slechts één dag werden de sterren klaargemaakt in de Enschedese textielfabriek “De Nijverheid”. Het bedrijf was vreemd genoeg ook nog eens eigendom van een joodse familie,  dit was de familie Van Gelderen. Zij kregen in die tijd opdrachten van de Duitsers. In totaal zijn er bijna 600.000 jodensterren gedrukt voor de 140.000 joden in Nederland.

                                              Jodenster.jpg    
                                                            Foto: Jodenster

Ook al was het een ernstige vorm van discriminatie; de joden werden ongelijk behandeld, droegen veel joden de gele ster met eer. Ze schaamden zich niet voor wie ze waren. De verschrikkelijke plannen die Hitler met ze had, waren toen nog niet tot ze doorgedrongen...

                              invoeringjodensterren.jpg

                                              Foto: Aankondiging dragen van Jodensterren