Enschedese verzetstrijders: Dominee L. Overduin


--

Ds. Leendert Overduin (1900-1976) heeft zich vanaf 1941 veel geholpen met het helpen van joodse mensen die moesten onderduiken.  Na de dramatische Mauthausen-Razzia in september 1941, waarbij alle ruim honderd gevangenen binnen twee maanden vermoord werden, nam Overduin het initiatief om te helpen bij het onderbrengen van joden bij Twentse burgers die wouden helpen. Hij zocht adressen, verzorgde het vervoer en regelde de betalingen. Hij begon, zonder dat die het zelf echt in de gaten had,  één van de eerste verzetsorganisaties van Nederland.

overduin.jpg

Gerrit Overduin verteld over zijn oom: 'Ds. Leendert Overduin kwam uit Leiden uit een redelijk vrijzinnige gereformeerde predikantenfamilie. Hij behoorde tot de zogenoemde Gereformeerden in Hersteld Verband en was een intens bezield en gedreven mens en hij vond het belangrijk andere mensen te helpen die in nood zaten. Ongeacht tbij welke groep zo’n medemens hoorde. Behalve, dat hij alles met elkaar zo’n duizend joden tijdens de oorlog heeft gered, heeft hij zich na de oorlog ook ingezet voor kinderen van NSB’ers. Dit is hem door de joodse groep niet altijd in dank afgenomen. Toch was dit kenmerkend voor mijn oom'.

In december 2000 werd in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede een gedenksteen geplaatst als herinnering aan zijn moed, inzet en geloof.