Gijzelaars


13-7-1942

Door het groeiende verzet onder de Nederlandse bevolking en de sabotagedaden gericht tegen de Duitse bezetter, verscheen op 13 juli 1942 de onderstaande bekendmaking van de Generaal de Vliegers, FR. Christiansen in de dagbladen, op 8 augustus 1942 stond er een bekendmaking van de Höhere SS- en Politieleider Rauter in de krant.

      lijst gijzelaars                      

                                    Bekendmaking in de dagbladen

 

Als gevolg van deze maatregel van de bezetter werden ook in Enschede een aantal personen gearresteerd en als gijzelaars gevangen gezet in kamp Haren in Noord-Brabant. Twee van hen, Jan Haantjes en Jacobus van Veen, werden tesamen met 13 gijzelaars afkomkomstig uit andere delen van het land op 16 oktober 1942 te Woudenberg gefusilleerd, nadat elders in Nederland wederom verzetsdaden waren gepleegd

 

            bekendmaking gijzelaars  

                          Lijst met gijzelaars en overlijdensadvertentie J. van Veen

 

De bevolking van Enschede was geschokt door het bericht, dat deze onschuldigen en bekende mensen zonder enige kans op verweer waren terechtgesteld. De bedoelingen van de Duitsers werden hierdoor steeds duidelijker. 

Jacobus van Veen werkte als wever in de textielindustrie. Hij was daarnaast ook lid van de gemeenteraad voor de Communistische Partij van 1936 tot de opheffing van de raad in september 1941.

Jan Haantjes was van september 1923 tot oktober 1924 en daarna vanaf september 1931 lid van de gemeenteraad van Enschede voor de S.D.A.P.  In september 1939 werd hij wethouder van Sociale zaken. Hij stond bekend als een eerlijk en vriendelijk persoon.  

   haantjes

                                      Overlijdensadvertentie J. Haantjes

 

Enschede zou de nagedachtenis van beide stadsgenoten in hoge ere houden. In oktober 1945 werden de stoffelijke overschotten overgebracht naar Enschede. Jan Haantjes werd op 25 oktober 1945 begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede. Een dag later werd ook Jacobus van Veen hier begraven.