De Duitse propaganda


--

Om hun medebewoners en de Nederlanders te overtuigen van hun gelijk, zetten ook de Duitsers propaganda in. Sommige propaganda had als doel Engelsen en andere Duitse vijanden zwart te maken. Met andere propaganda probeerde men het idee over te brengen dat de Duitse eindzege al vast stond en dat ze enkel goede bedoelingen hadden.

                                                        yankeeengelsmanbolsjewiek.jpg 

 

Hoofdverantwoordelijk voor deze Duitse propaganda was Joseph Goebbels, de Duitse minister van openbare Voorlichting en Propaganda. Hij regelde vanuit zijn ministerie alle Duitse propagandahandelingen.Deze propaganda werd vooral via posters, kranten, radioberichten en boekjes onder de bevolking verspreid. Ook in Enschede kwam men veel van dit soort propaganda tegen. 

Vaak gold propaganda ook als een tegenreactie op propaganda van de Geallieerden. Een goed voorbeeld daarvan is hoe de Duitsers het zogeheten V-teken in hun voordeel wisten te gebruiken. Het V-teken was een idee van de Belgische ingenieur en Engelandvaarder Victor de Laveleye die de mensen opriep om als teken van protest tegen de Duitse bezetter op muren en gebouwen een V (van Vrede) te schilderen. Later zou ook de Engelse premier Churchill gebruik maken van dit V-teken. De Duitsers speelden op dit alles in door hun propaganda in te zetten. Met posters, stickers en spandoeken (deze laatste hingen in verschillende steden, zoals ook Enschede, in straten) probeerden de Duitsers duidelijk te maken: “V = Victorie, want Duitsland wint voor Europa op alle fronten”.

 

       V-actie_reactie_duitsers.tif 

                                                    Duitse reactie op de V-actie