Het Geluid Van Ambacht: Wie wil, zal slagen.

Van 16 tot en met 19 oktober 2014 speelt muziektheatergroep BOT in de oude Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel de voorstelling Het Geluid Van Ambacht. Deze speciale locatievoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsarchief Enschede.

Het Geluid Van Ambacht
Wie wil, zal slagen

De drukte bij de ingang, het lawaai in de gangen, het geluid van de bel, het gestommel van voeten en strenge stemmen achter dichte deuren. Ruim tachtig jaar hebben deze klanken het statige gebouw van de ambachtsschool in Enschede gedomineerd. Hier kreeg de jeugd voor het eerst de kans iets anders te worden dan textielarbeider: ambachtsman. ‘Wie wil, zal slagen,’ staat er prominent op de muur. Een belofte? Of een verkapte waarschuwing?

Ambachtsschool Enschede  Foto Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Waar de school vroeger voor vele generaties een toekomst betekende, dwalen tegenwoordig alleen nog herinneringen door haar eindeloze gangen. Eind september klinken er voor het eerst weer voetstappen. Dan sluit muziektheatergroep BOT zich een maand lang op in de oude ambachtsschool om haar nog één keer tot leven te wekken in een spectaculaire muziektheatervoorstelling. Op 16, 17, 18 en 19 oktober speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Ambacht. Een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Carina de Wit (Warner&Consorten, Babok).

De oprichting van de school in 1922 gaf de Enschedeërs voor het eerst iets te kiezen buiten de textielindustrie. Ambacht! Nu kon je lasser of schrijnwerker worden, elektraman of installateur. Een nieuwe stempel op de identiteit van de stad, evenals op de buurt waar het imposante pand pontificaal boven de huizen rijst. Hoewel het flink geleden heeft onder de Tweede Wereldoorlog is de oorspronkelijke sfeer nog alom aanwezig. De betegelde lambrisering, gekleurde glas-in-loodramen en rijke wandschilderingen brengen je ogenblikkelijk terug naar de tijd waarin er nog tucht heerste op school. Opnieuw die spanning: op tijd of te laat? Voldoende of onvoldoende? Geslaagd of gezakt? De onvermijdelijke tocht die iedereen aflegt in een doolhof van keuzes waar je, eenmaal onderweg, niet zo maar terug kunt. Het is niet makkelijk. Maar… wie wil, zal slagen.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt Stadsarchief Enschede. Stadsarchief Enschede heeft historisch archiefmateriaal beschikbaar gesteld uit o.a. het archief van de Ambachtsschool dat bij haar in beheer is.

Bekijk de teaser

Meer informatie: www.hetgeluidvan.nl


Het Geluid Van Ambacht

Donderdag 16 okt 19:30 (première) en 21:00  (première)
Vrijdag 17 okt 15:00, 16:30, 19:30 en 21:00
Zaterdag 18 okt 15:00, 16:30, 19:30 en 21:00
Zondag 19 okt 14:00, 15:30, 17:00 en 19:30

Entree
Entree regulier: €10 | Student €7,50 | Kind (6 t/m 12): €5

Adres
Oude ambachtsschool, Boddenkampsingel 80, Enschede

Let op: niet geschikt voor minder validen! Er is helaas geen werkende lift
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar
Mits niet uitverkocht worden er ook kaarten aan de deur verkocht (u kunt niet pinnen in de ambachtsschool)